Janne Metso: Lapsellinen menestys

Blogikirjoitus | 10.12.2014 | liikuntakaavoitus

Urheilulehden toimittaja Jari Kupila kehitti mielenkiintoiseen ajatusleikin: Pitäisikö Suomen lopettaa kansainvälisen menestykseen tavoittelu urheilussa? Sen sijaan urheiluväki voisi keskittyä kotimaiseen ja paikalliseen toimintaa sekä siihen, miten Suomesta tehdään urheilun avulla parempi paikka.

Kuusivuotiaan poikani mielestä ajatus olisi pähkähullu. Hän on vakuuttunut, että pelaa isona joukkueessa, joka vie Suomen vihdoin jalkapallon arvokisoihin. Kupilakin mainitsee MM-fudiksen. Monen suomalaisen jalkapallointoilijan mielestä heidän lajinsa ei ole mitään ennen kuin paikka arvokisoihin aukeaa. Ei, vaikka jalkapallo tuo lähes päivittäin loputtomasti iloa kymmenille tai jopa sadoille tuhansille suomalaisille.

Pahinta kansainvälisen menestyksen haikailussa on juuri se, että se vie kyvyn nauttia tästä hetkestä. Lapsilla se taito vielä on, mutta tunnustan, että minultakin se usein unohtuu. Lapsi ymmärtää, että palaaminen on kivaa ja voittaminen vielä kivempaa, mutta lapsi ei ala luoda strategioita menestyksen saavuttamiseksi vuoden 2050 talvikisoissa.

On tragikoomista, että tälläkin hetkellä moni aikuinen miettii työkseen tai harrastuksekseen, miten Suomi pärjäisi paremmin urheilussa. Mietittäisiinkö mieluummin hetki, mitä siitä voittamisesta seuraa? No, ensiksi tulee tyhjyyden tunne, sitten känni ja sitten ensi-illan jälkeinen masennus. Siksi menestystä haikailevat aikuiset pitäisi laittaa miettimään, miten urheilu voi tuottaa vielä enemmän iloa sekä kuinka urheilu torjuisi tehokkaimmin syrjäytymistä ja elintasotauteja. Se olisi aikuisen ihmisen hommaa.

Ei Urheilulehden Kupilalla tietenkään ole mitään kansainvälistä urheilumenestystä vastaan. Eikä ole minullakaan. Silti urheilukulttuurissamme on jotain pahasti vialla. Sen huomaa esimerkiksi siitä, että usein kentän laidalla tulen miettineeksi, kasvaakohan pojastani aikuisena huippupelaaja. Jos olisin kypsä aikuinen urheilukulttuuriltaan terveessä maassa, jättäisin moisen miettimisen lapsille.

Janne Metso

Janne Metso on freelance toimittaja ja Metro-lehden kolumnisti. Kirjoitus on julkaistu 25.11.2014 Metrossa. http://www.metro.fi/kolumnit/a1387808393673

Pin It on Pinterest